Log - Dragomer, 11. in 12. maj 2013

Osnovne informacije

Log - Dragomer bo znova prizorišče, kjer se bodo zbrali plezalci na tekmi za svetovni pokal v balvanskem plezanju. Organiziralo jo bo Športno plezalno društvo Korenjak, krovni organizaciji sta Planinska zveza Slovenije (PZS) oziroma Komisija za športno plezanje (KŠP) in Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC), pokrovitelj pa občina Log - Dragomer.

 

Tekmovanje bo potekalo na plezalni steni v športnem parku na Logu, izolacijska cona za tekmovalce pa bo v OŠ Log - Dragomer.

 

Kaj je balvansko plezanje
Balvansko plezanje je najmlajše med tekmovalnimi plezalnimi disciplinami, saj se je kot tako uveljavilo šele pred dobrim desetletjem. Tekme za svetovni pokal so organizirane od leta 1999 in potekajo na umetnih plezalnih stenah. Balvani so lahko visoki le toliko, da najnižji del plezalčevega telesa nikoli ni več kot tri metre od tal, zato za varovanje ni treba uporabiti vrvi. Pri tovrstnem plezanju prideta do izraza zlasti moč in dinamika gibanja plezalca, manj pa vzdržljivost, ki je pomembnejša pri težavnostnem plezanju.


Tekmovanje v balvanskem plezanju je sestavljeno iz kvalifikacij, polfinala in finala. V kvalifikacijah tekmovalci plezajo na petih balvanih, v poznejšem delu tekmovanja pa na štirih. Na posameznem balvanu ne sme biti več kot dvanajst oprimkov, običajno jih je med štiri in osem. Pri približno treh četrtinah višine balvana je označen tudi oprimek, ki šteje za bonus, če ga tekmovalec prime. Vrh balvana pa mora tekmovalec držati z obema rokama vsaj dve sekundi.

 

Tekmovalci so pred začetkom tekme v t. i. izolacijski coni. Za plezanje na posameznem balvanu imajo na voljo točno določen čas, običajno po štiri minute. Prav toliko časa med dvema balvanoma počivajo. Število poskusov ni omejeno.

 

Zmagovalec balvanskega tekmovanja je tisti, ki zbere največje število vrhov v najmanj poskusih. Najbolje je seveda, če tekmovalec vse balvane spleza do vrha v prvem poskusu. Kadar sta dva tekmovalca izenačena v številu doseženih vrhov, pa se upošteva tudi število doseženih bonusov. Pri balvanskem plezanju za zmago torej ni dovolj le to, da tekmovalec pripleza do vrha.